Cautare

    WEBMAIL    |    Intranet    |    Site Map

 

 

Președintele ROSA conduce delegația română la Congresul Internațional de Astronautică, Washington DC

23 Octombrie 2019

Președintele Agenției Spațiale Române (ROSA), Dr. Fiz. Marius-Ioan Piso, conduce delegația României la cea mai mare întâlnire din lume a profesioniștilor din domeniul spațial — cel de-al 70-lea Congres Internațional de Astronautică (IAC) — și la evenimentele conexe acestuia, în perioada 19-25 octombrie 2019, la Washington D.C.

Dintre personalitățile care au participat la ceremonia de deschidere a Congresului Internațional de Astronautică se numără și Vicepreședintele Statelor Unite ale Americii, Mike Pence, Administratorul NASA, Jim Bridenstine, astronautul american și comandantul Apollo-Soyuz, Thomas Stafford și astronautul american, Edwin Aldrin, care a primit premiul Federației Internaționale de Astronautică (IAF) pentru Misiunea Apollo 11.

IAC 2019 este o conferință științifică și tehnică la care sunt prezentate peste 2000 de lucrări, în 181 de sesiuni tehnice și 360 de prezentări despre cele mai recente progrese în domeniul spațiului. La Expoziția IAC sunt reprezentate în jur de 100 de organizații, asociații și companii. România este reprezentată de standul expozițional al Agenției Spațiale Române (ROSA). Domnul Piso a deschis oficial expoziția IAC 2019 alături de alți șefi ai agențiilor spațiale.

Domnul Marius-Ioan Piso a mai participat la o serie de întâlniri multilaterale și bilaterale dintre care menționăm reuniunile șefilor de agenții spațiale organizate de NASA la Senatul Statelor Unite și la Departamentul de Stat și Panelul de Nivel Înalt din cadrul celui de-al 27-lea workshop ONU privind Beneficiile socio-economice ale tehnologiei spațiale.

Congresul Internațional de Astronautică are loc în fiecare an din 1950. IAC are un caracter global, multidisciplinar și care acoperă toate domeniile și subiectele referitoare la spațiu, oferind tuturor cele mai recente informații în domeniu și, mai mult ca orice, contribuind la realizarea unor noi contacte și a unor posibile parteneriate. IAC este o platformă profesională prin care peste 40 de comitete administrative și tehnice sprijină Federația Internațională de Astronautică în misiunea sa de a avansa cunoștințele noastre despre spațiu și de a încuraja dezvoltarea de active spațiale prin cooperare internațională. Tema evenimentului din acest an este „Spațiul: puterea trecutului, promisiunea viitorului”. Această ediție marchează 50 de ani de când omul a pășit pe Lună și sărbătorește, totodată, reușitele și parteneriatele care au devenit o marcă a explorării spațiale.

Mai multe informații sunt disponibile pe website-ul IAC, website-ul IAC al IAF și website-ul IAC al NASA

2019 10 IAC B 2019 10 IAC C

Credit imagini: Jim Bridenstine (imaginea principală), ROSA (restul imaginilor)

În imagine, de la stânga la dreapta: Javier Mendieta Jiménez directorul general al Agenției Spațiale Mexicane (AEM), Geir Hovmork secretar general al Federației Internaționale de Astronautică (IAF), Avi Blasberge, directorul general al Agenției Spațiale Israel (ISA), Giorgio Saccoccia, președinte al Agenției Spațiale Italiene (ASI), Jan Woerner, director general al Agenției Spațiale Europene (ESA), Valanathan Munsami, director general al Agenției Spațiale Africa de Sud (SANSA), Shri S. Somanath, director al Centrului Spațial Vikram Sarabhai India, Pascale Ehrenfreund, director general al Centrului Aerospațial German (DLR), Jean-Yves LeGall, președinte al Centrului Național de Studii Spațiale Franța (CNES), Jim Bridenstine director general NASA, John S. Langford, președintele Institutului American de Astronautică și Aeronautică (AIAA), Hiroshi Yamakawa, administrator Agenției Spațiale Japnoeze (JAXA), Marius-Ioan Piso, președinte al Agenției Spațiale Române (ROSA), Sergei Krikalev, director al programelor spațiale cu echipaj al Roscosmos, Kai-Uwe Schrogl, președinte al Institutului Internațional de Drept Spațial, Mohamed Nasser Al Ahbabi, director general al Agenției Spațiale a Emiratelor Arabe Unite (UAESA), Peter Jankowitsch, președinte al Academiei Internaționale de Astronautică, Jonathan Hung, Președinte al Agenției Spațiale Singapore.